Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Jiříčkova jeskyně

Lokalizace

Jiříčkova jeskyně

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihočeský kraj
Okres(y): Strakonice
Katastrální území: Malenice
Mapové listy: 2234, 22342
Geologická správní oblast: Šumavské moldanubikum - jv. část (okresy ST, PT, CK, CB, PI)
Lokalizace: Jiříčkova skála, součást vrchu Pátek (583 m), asi 0,5 km s.od vsi Malenice, na levém břehu Volyňky
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: vápencová jeskyně
ID : 459

Geologie

Geologická charakteristika: Tzv. Jiříčkova skála, spadající příkře do údolí řeky Volyňky a vystupující z okolních rul, je budovaná žilnou drobnozrnnou biotitickou žulou s granátem a nevelkou krou hrubozrnného až celistvého krystalického vápence bílé nebo nažloutlé barvy. Vápencové vrstvy zapadají pod úhlem 30-40 stupňů k SV. Při lámání vápence v býv.lomu firmy Minniberg byla objevena roku 1920 v dolní části Jiříčkovy skály krasová jeskyňka. Její vchod, původně nízký a sutí zavalený, byl znám obyvatelům obce již odedávna a byl považován za liščí doupě. Teprve pokračující prací v lomu byl vylámán do dnešní podoby. Uměle rozšířený vchod podoby lichoběžníku o základně a výšce přibližně 2 m, leží asi 5 m vysoko nad normální hladinou Volyňky. Od vchodu se sklání ssz.směrem vstupní chodba šířky kolem 1,5 m, která dosahovala původně délky 7 m a na konci se snižovala na 1,5 m výšky. Později byla chodba vylámána do délky 10 m. Asi v 7 m vzdálenosti odbočuje z této chodby při jejím dně 70-150 cm široká rozsedlina. Tato rozsedlina, jejíž hlinito-písčitá výplň poskytla bohaté zbytky fauny, je podle názoru J.V.želízka (1922-23) korytem bývalého podzemního toku, směřujícího k JV. Část koryta ze vstupní chodby směrem k východu je dnes zanesena kamenitou sutí a tudíž nepřístupná. K západu směřující 12,5 m dlouhá rozsedlina, dnes rovněž již zčásti zanesená sutí, vyúsťuje do poněkud vyšší polohy jeskyňky, kde se rozvětvuje směrem k SZ a jihu. Rovnoběžně s popsanou rozsedlinou vybíhá z této vyšší polohy jeskynního bludiště asi 8 m dlouhá chodba, která se směrem k východu postupně zužuje. Sz.směrem vybíhají dvě úzká ramena, z nichž delším lze proniknout do vzdálenosti asi 9 m. Chodbička směřující k jihu se rovněž rychle zužuje a je patrně spojena s částečně zaneseným otvorem, který leží výše, vlevo od hlavního vchodu jeskyně. Jeskynní bludiště u Malenic tvoří tedy síť nepravidelných úzkých chodeb a rozsedlin, založených na tektonických dislokacích převážně S-J směru. Dislokace byly rozšířeny jednak působením vody prosakující do jeskyně z povrchu jejího širšího okolí, jednak činností podzemního toku. Při rozšiřování puklin se výrazně projevila selektivní koroze, o čemž svědčí zejména římsovité útvary, dobře patrné na příčném profilu chodeb, tvořené vložkami ve vápenci.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - moldanubická oblast (moldanubikum) - metamorfní jednotky v moldanubiku
Stratigrafie: proterozoikum
Témata: paleontologie, ložisková geologie, historie
Jevy: kras, jeskyně krasová
Původ geologických jevů (geneze): akvatická (činnost vody), chemogenní
Hornina: vápenec, granit (žula)
Geologický význam: geovědně historický význam, regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Jeskyně poskytla mnoho paleontologického materiálu. Celkem byly nalezeny pozůstatky mnoha druhů obratlovců (36 druhů savců, 37 druhů ptáků, jeden druh obojživelníků a jeden druh ryb). Glaciální a stepní zvířena je v nálezech zastoupena 11 druhy.
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Nejsou známy střety zájmů.
Stav lokality: špatný

Literatura

Chábera S.(1959): Pošumavský kras.-Sbor.Jihočes.Muz.(Č.Budějovice),Přír.Vědy,2,55-74.České Budějovice. Chábera S.(1976): Krasové jeskyně v Pošumaví.-Šumava,7,5-8.Vimperk. Chhábera S.(1982): Geologické zajímavosti jižních Čech.-Jihočeská vlastivěda, Ř.B.Jihočes.nakl.České Budějovice. Prosová M.(1955): K charakteristice krasu v krystalických vápencích jižních Čech.-Sbor.Čs.Společ.zeměp.,55,196-203.Praha. Želízko J.V.(1922-23): Glaciální a postglaciální fauna od Malenic v jižních Čechách.-Čas.Morav.Muz.(Brno),Vědy přír.,20-21.Brno. Želízko J.V.(1923): Geologisch-mineralogische Notizen aus Suedboehmen.IV.Teil.Tropfsteine von Malenic.-Verh.Geol.Bundesanst.Wien.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Slabý Jaromír, 14.11.94
Aktualizoval(a): Seifert Antonín 16.09.10

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 459 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-03]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/459.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]